joi, 8 decembrie 2011

În drum, pe drum

Din viforniţa adâncurilor întunecate s-au stârnit vânturi pe care le-am crezut că erau plăsmuiri ale povestitorilor care speriau pe copii. Cei ce tăcuseră, au vorbit, cei ce nu tăcuseră, au vorbit. Şerpii se muşcau între ei, lupii dădeau veste de întuneric, salamandrele aduceau focuri otrăvite pentru luminile de noapte.
Au bătut clopotele în satele de răscruce şi munţii s-au luminat de focurile aprinse de bătrânii ce coborau din munţi. Munţii au dus focul alb de la vârf la vârf. Lumina Cerul peste întuneric, cântau munţii peste gemetele ce urcau din adâncuri, peste urletele de la suprafaţa pământului. Oameni albi au început să pună pietre albe pe drumurile neînfundătoare. Focul salamandrelor ardea pietrele să crape, să se facă var şi pulbere.
Când s-a deschis poarta cerului, a venit Judecătorul, au venit Curţi Supreme să dea verdictele finale! Oamenii albi s-au închinat şi s-au oprit din lucru.
Lupii au tăcut şi zornăitul lanţurilor şi centurilor de încătuşare a trăznit dint-odata. Armuri luceau când ultimul cuvânt s-a fost spus! Oamenii albi si-au ridicat privirile spre a privi Lumina şi spre a primi Lumina! Pietrele drumului, arse de focul galben-negru se preschimbaseră în aur, Iar drumul părea bătut, cu aur pe care era întrustată istoria viitorului.
S-au coborât şerpii cei mari, ce purtau în ei pe cei mici, înghiţiţi nemorţi.
***
Pe drumul spre mâine, azi este ca o cotitură. Se mai vede câte ceva înapoi. Se vede totul înainte. Ieri a fost în drum şi-n drum s-a golit de toate faptele. Azi a ieşit la poartă cu veştile cele noi, cu înţelesuri şi cuprinsuri ca să arate că mâine este pe drum. Azi ştie că mâine este cunoscut ca să fie tot ceea ce trebuie să fie pentru a şterge umbrele de ieri. În drum stau pietrele albe ca piedestal şi înălţimi. Noroiul e mai jos, ce coboară spre totdeauna să dispară.
În drum stăm noi cei ce nu avem în ce curte să intrăm, venind din depărtăti şi mergând spre depărtări. Depărtările au devenit, mai mult şi mai mult, apropieri şi casa, şi curtea ce era în depărtare, văzută e deja spre-mpreunare.

Niciun comentariu:

Flag Counter